O klubu za borilačke veštine „Zemun“

oklubu001Klub za Borilačke Veštine i Rekreaciju Zemun (U daljem tekstu „Aikido klub Zemun“) osnovan je u oktobru 1997. godine u prizemlju dvorišne kuće u Ugrinovačkoj 104 u Zemunu. Povod za osnivanje Aikido Kluba Zemun je bila Viša trenerska škola na odseku za Realni aikido pri fakultetu za Fizičku kulturu u Novom Sadu na kojoj je Žuža Dejan (glavni trener Kluba) studirao. Logično je bilo da će nakon završetka ovih studija Dejan započeti sa svojim trenerskim radom u nekom aikido Klubu, pa kako se ukazala zgodna prilika da se to desi u sopstvenom prostoru logično je bilo da se ta prilika i iskoristi.

Klub je na prvom treningu okupio 7 članova, uglavnom dece komšija i poznanika. Tu grupu predvodio je Dejan Žuža tada nosilac braon pojasa 1. Kyu sa svojih 19 godina. Ubrzo potom formira se grupa za odrasle članove koju je vodio Dejanov drug i kolega Majstor Vladimir Vokić, tada nosilac crnog pojasa 2. DAN. Uporedo sa radom Kluba počela je sa radom i sportska ordinacija koju i danas organizuje i vodi Dr. Milica Nikolić Žuža. Miloš Žuža kao „domaćin“ Kluba zajedno sa trenerom i sinom Dejanom i suprugom i Doktorkom Milicom činio je da se ova organizacija Kluba u početku može nazvati porodičnom. Takvu atmosferu trudili smo se da prenesemo u pravom smislu te reči i na ostale članove Kluba.

oklubu002Već u martu 1998. Godine održano je prvo Klubsko polaganje za pojaseve kojim je predsedavao Ljubomir Ljuba Vračarević, tada crni pojas 6.DAN. Svi kandidati su bili dobro pripremljeni i zasluženo su osvojili prve pojaseve. Kvalitetan rad u Klubu prouzrokuje povećano intersovanje novih članova i uvode se novi termini i otvaraju nove ekipe za treniranje. Dejan Žuža stasava u majstora i trenera sa iskustvom i 2000. godine i nastavlja samostalno sa radom u svih 5 ekipa ekipa zajedno sa svojim asistentima (Vokić Željkom i dr.) Iste godine Klub organizuje organizuje I seminar aikido Kluba Zemun na Tari pod vođstvom Žuža Dejana tada crni pojas 2.DAN.

Kod jednog od članova, koji je trenirao kod Žuža Dejana rađa se ideja o osnivanju Sekcije u Novim Banovcima. Ta ideja se i ostvaruje u Domu Kulture u Novim Banovcima (detaljnije u podmeniju o aikido Sekciji „Novi Banovci“). Dve godine kasnije jedan roditelj mlađih učenika predlaže otvaranje aikido Sekcije u Ugrinovcima (detaljnije u podmeniju o aikido Sekciji „Ugrinovci“) i ta inicijativa se prihvata.

Svake godine Klub organizuje po 2 polaganja, letnje desetodnevne klubske Seminar u Buljaricama, na Tari, Rudniku, Goču, Bukulji, jednodnevne izlete, treninge u prirodi i mnogobrojne aktivnosti. Klub aktivno učestvuje i u mnogobrojnim manifestacijama i na Seminarima koje organizuje Svetski Centar Realnog aikido-a.

oklubu003U Septembru 2005. Godine u Staroj Pazovi Žuža Dejan i njegov učenik Momir Ćućuz, tada predmajstor, započinju sa još jednom aikido Sekcijom u školi „Anton Skala“ u Staroj Pazovi (detaljnije u podmeniju o aikido Sekciji „Stara Pazova“)

U decembru 2005. Godine aikido Klub Zemun dobija prve majstore iz sosptvene škole: Dukića Darija, Jovanović Miloša, Stefanović Dušana, Kričković Ivana, Pavlović Damjana. Ovi učenici su polagali na međunarodnom Seminaru u Sportskom Centru „Šumice“pred tzv. DAN Kolegijumom na čelu sa majstorom Ljubom Vračarevićem. Ovi Dejanovi učenici učestovali su ili i dalje učestvuju u trenerskom radu da decom i odraslim članovima.

Danas aikido Sekcije Kluba „Zemun“ u Ugrinovcima, Novim Banovcima i Staroj Pazovi rade izuzetno uspešno u kojima trenira preko 150 aikidoka.

U sezoni 2007/2008 Klub praktično puni 10 godina rada sa oko 90 aktivnih članova razvrstanih u 6 ekipa. U klubu stasava još nekoliko majstora za crni pojas 1. DAN i to: Joksimović Miloš, Čučković Svetlana i Ćućuz Momir dok za 2.DAN polažu Miloš Jovanović i Dušan Stefanović. Pored Žuža Dejana treninge za decu mlađeg uzrasta vodi Miloš Jovanović a 2 grupe odraslih članova, Dušan Stefanović.

Tokom leta 2008. godine. Aikido Klub Zemun se proširuje, adaptira i poboljšava uslove za treniranje. Nabavkom originalnih strunjača –tatamija i povećanjem sale za 50% odnosno na 50m2 prostora za treniranje uz prateće prostorije (svlačionice, toalete…) Klub poprima epitet možda i najlepšeg kluba za borilačke veštine u okruženju.

Pristup u radu sa učenicima, kvalitet rada

U našem klubu svakom učeniku se posvećuje dovojlno pažnje (ponekad i previše) a početnicima se maksimalno prilagođavamo da bi se oni brže i lakše uklopili u novu sredinu i da bi istovremeno put ka spoznaji aikido-a kao borilačke veštine protekao što lakše i bezbolnije. U svakoj grupi postoje pored trenera najmanje 1 pa čak i 2 asistenta koji imaju zadatak da pored asistiranja u tehnikama treneru koji vodi trening posvete učenicima dodatnu pažnju i koriguju njihov rad na samom početku kako u pripremnom delu treninga kod osnovnih vežbi zagrevanja (aiki-taiso gimnastike) ili kod aikido padova, aikido kretanja tako i kod samih aikido tehnika.

Na naslovnoj strani naše web prezentacije stoji odeljak koji se odnosi na pitanje „zašto bi ste se upisali (upisali dete) baš u naš Klub“ koji govori o brojnim prednostima treniranja kod nas. Pogledajte ga!

Okruženje Kluba, aktivnosti

Aikido Klub Zemun ima želju da se njegovi članovi i roditelji i prijatelji Kluba u njemu osećaju prijatno i pre svega druže. Zbog toga, pored same sale i prostorije koje se tiču treninga i dešavanja oko njega, Klub nudi mesto za osveženej i odmor tj. kafe klub-čekaonicu, mali teren za basket i lepo dvorište u kome u toku radnog vremena Kluba svi njegovi članovi mogu da uživaju. U klubu je 11 ljudi posvećeno jednoj misiji od samog početka a to je da se svi članovi Kluba koji ovde dođu osećaju dobrodošlim i da iz njega izađu zadovoljni.

U Klub su do sada kao gosti dolazili mnogi majstori da održe poneki trening umesto glavnog trenera Žuža Dejana ali pre svega kao njegovi prijetelji i kolege: Dragoljub Noveski 5. DAN, Stanković Dragan 4. DAN, Milenković Dragan 4. DAN, Lakić Mihajlo 3. DAN, Nedeljković Bojan 2. DAN, Čegar Mićo,4. DAN, Ognenov Nikola 2. DAN, Karanović Vladimir 4. DAN i Stajić Bratislav 8. DAN. U klubu su organizovana i 2 klubska višednevna tematska seminara koje je vodio upravo Bratislav Stajić 8. DAN.

Klub inače praktikuje da drži 2 polaganja godišnje za sve svoje članove i članove Sekcija, a u decembru mesecu, poslednji trening pred Novu godinu, održi tzv. javni trening. Nakon toga priprema se već neko novogodišnje iznenađenje za najmlađe članove Kluba (Novogodišnji paketići ili pozorišna predstava za decu, igre bez granica i sl.) a za one „malo“ starije predviđeno je druženje u kafe Klubu uz muziku kao uvertira za Novogodišnju noć.

Po pitanju druženja slično praktikujemo i u junu mesecu na poslednjem treningu povodom završetka letnje sezone treniranja kada se organizuju igre za decu, dodela diploma, turnir u košarci i opet druženje za odrasle članove uz jedno zajedničko sumiranje utisaka.

Kao što je već rečeno Klub poklanja posebnu pažnju druženju i mnogobrojnim aktivnostima van samog treninga ali povodom aikido-a. Skoro svake godine Klub učestvuje na više dečijih Seminara u Beogradu i Srbiji, međunarodnih Seminara za odrasle članove takođe, organizuje jednodnevne izlete, višednevne letnje Seminare kada se trenira u prirodi, i učestvuje na raznim drugim manifestacijama (Hall of Fame, Veče borilačkih veština,Sportsko leto na Adi…). Cilj ovakvih događaja je pre svega druženje ali i razmena iskustava, prilika za sticanje novih drugarstava, poređenje znanja sa drugim aikidokama iz drugih Klubova i sl.
Klub za borilačke veštine i Rekreaciju Zemun ima još puno ambicija, okružen je mladim ali kadrom sa već decenijskim iskustvom, i neguje želju da širi svoja znanja i povećava broj svojih učenika. U tom cilju nakon 12 godina rada, negovanja uglavnom jednog stila – Realni aikido, Ljube Vračarevića i do nedavnog članstva u organizaciji Svetski centar Realnog aikido-a naš Klub postaje osnivač i član novih organizacija – Srpskog aikido Saveza i Internacionalne aikido Akademije na čelu sa Brtislavom Stajićem 8. DAN. Kroz ove dve organizacije – institucije naš Klub može da neguje i druge stilove aikidoa odnosno implementira u svom radu ono najbolje iz istih i ravnopravno učestvuje u radu malo pre navedenih oragnizacija.

Javni trening namenjen je roditeljima i prijateljima Kluba da vide na delu sve članove Kluba od onih najmlađih pa do najstarijih po uzrastu sa jedne strane i nivou znanja sa druge strane. Javni trening je prilika da se pored polaganja (koje se za starije pojaseve odvija sve reeđe i ređe) javno stekne uvid o nepredku u radu učenika a ujedno predstavlja i prilika samim članovima da se dodatno eksponiraju. Učenici sami osmišljavaju svoj nastup i program tehnika koje će pokazivati uz sugestije i nadzor trenera.
Svako ko ima želju da se rekreira i da trenira aikido bez obzira da li misli da je talentovan ili ne, želi da se druži, provede svoje slobodno vreme na kvalitetan način u prijatnom i druželjubivom ambientu, naravno se može smatrati dobrodošlim. Ko ovako ne razmišlja, neka i on dođe a mi ćemo na njemu primeniti jedan od osnovnih principa aikido-a – prilagođavanje tj. prilagodićemo ga našim uslovima a mi ćemo se prilagoditi njegovim.

Osećajte se dobrodošlim!

Sa poštovanjem,

U ime aikido Kluba Zemun
Žuža Dejan
Crni pojas 5. DAN, Viši sportski trener